
Rostlinný sýr
Rostlinný sýr je alternativou k tradičnímu sýru živočišného původu, ideální pro osoby dodržující veganskou stravu, osoby intolerantní nebo alergické na mléčné výrobky nebo pro ty, kteří chtějí snížit příjem potravin s vysokým obsahem cholesterolu.
Dnes existuje mnoho rostlinných sýrů, které lze najít téměř ve všech známých variantách a formátech živočišného původu; v krémové, čerstvé, roquefort, parmezán, camembert, gruyere, mozzarella, speciální na roztavení, na pizzu, pevné na krájení, v plátcích, pomazánkové atd.
Jsou bohatým zdrojem vitamínů (vitamín E, A, B a C), minerálů, stopových prvků, vlákniny, sacharidů, zdravých tuků, kvalitních bílkovin a ve fermentovaných verzích probiotických bakterií, které přispívají k udržení a zlepšení střevní mikrobioty a flóry.
Rostlinný sýr je alternativou k tradičnímu sýru živočišného původu, ideální pro osoby dodržující veganskou stravu, osoby intolerantní nebo alergické na mléčné výrobky nebo pro ty, kteří chtějí snížit příjem potravin s vysokým obsahem cholesterolu.
Dnes existuje mnoho rostlinných sýrů, které lze najít téměř ve všech známých variantách a formátech živočišného původu; v krémové, čerstvé, roquefort, parmezán, camembert, gruyere, mozzarella, speciální na roztavení, na pizzu, pevné na krájení, v plátcích, pomazánkové atd.
Jsou bohatým zdrojem vitamínů (vitamín E, A, B a C), minerálů, stopových prvků, vlákniny, sacharidů, zdravých tuků, kvalitních bílkovin a ve fermentovaných verzích probiotických bakterií, které přispívají k udržení a zlepšení střevní mikrobioty a flóry.
Rostlinný sýr je alternativou k tradičnímu sýru živočišného původu, ideální pro osoby dodržující veganskou stravu, osoby intolerantní nebo alergické na mléčné výrobky nebo pro ty, kteří chtějí snížit příjem potravin s vysokým obsahem cholesterolu.
Dnes existuje mnoho rostlinných sýrů, které lze najít téměř ve všech známých variantách a formátech živočišného původu; v krémové, čerstvé, roquefort, parmezán, camembert, gruyere, mozzarella, speciální na roztavení, na pizzu, pevné na krájení, v plátcích, pomazánkové atd.
Jsou bohatým zdrojem vitamínů (vitamín E, A, B a C), minerálů, stopových prvků, vlákniny, sacharidů, zdravých tuků, kvalitních bílkovin a ve fermentovaných verzích probiotických bakterií, které přispívají k udržení a zlepšení střevní mikrobioty a flóry.
Jak vyrobit rostlinný sýr
Rostlinný sýr může být vyroben na základě různých surovin.
Nejčastěji používané jsou ořechy (kešu, vlašské ořechy, mandle…), rostlinné tuky (kokosový olej, olivový, slunečnicový…), sójové deriváty (tofu, sójové nápoje nebo jogurty…) a rostlinné nápoje (rýžový, ovesný…).
Lze přidat škroby, obvykle tapiokový nebo bramborový, agar-agar nebo emulgátory, aby se dosáhlo konzistence a pružnosti.
Pro dochucení se používá citron, jablečný ocet, rejuvelac, kombucha, fermenty a bakterie, stejně jako koření, nutriční kvasnice a ochucovadla či aroma, aby se výrobku dodal odlišný nádech.
Kde koupit rostlinný sýr
Nutriční kvalita a etická vyváženost, která s ním souvisí, stále více rozšiřuje používání rostlinných sýrů.
Ačkoliv může být stále obtížné vědět, kde je koupit, nyní je lze zakoupit v různých obchodech, jak v hypermarketech, tak v malých specializovaných prodejnách a také online.
Z Naturitas jsme vybrali nejlepší odrůdy a formáty, což usnadňuje nákup kvalitních rostlinných sýrů z pohodlí domova.
Spokojení zákazníci
Na základě 136 627 recenzí
Pokud ho nevidíte, zkontrolujte složku nevyžádané pošty (spam), mohl být označen jako spam.