
Pohanka
Pohanka pochází z rostliny Fagopyrum esculentum a je také známá jako alforfón nebo obilí chudých zemí.
Pohanka pochází z rostliny Fagopyrum esculentum a je také známá jako alforfón nebo obilí chudých zemí.
Filtrovat podle
Seřadit podle
Pohanka pochází z rostliny Fagopyrum esculentum a je také známá jako alforfón nebo obilí chudých zemí.
Populárně se klasifikuje jako obilovina, ale ve skutečnosti není, považuje se za pseudobilovinu, protože nepatří do čeledi lipnicovitých, ale do rdesnovitých.
Pochází ze severovýchodní Asie, kde se pěstuje více než 7000 let, i když nejrozšířenější pěstování je v centrální Asii, kde byl integrován do evropského zemědělství v 16. století.
Má velmi charakteristickou chuť, silnější než jiné obilniny, intenzivní, ale jemnou a příjemnou s ořechovými tóny, je to rustikální chuť připomínající chmel. Navíc má pohanka zrna zvláštní tvar s miniaturou pyramidálního vzhledu.
V kuchyni se pohanková zrna používají po uvaření jako doplňková ingredience v salátech nebo přílohách, podobně jako quinoa. Nebo suchá, mletá ve formě mouky, k výrobě různých potravin jako chléb, lívance nebo palačinky.
Výhody a vlastnosti pohanky
Doporučuje se v nízkokalorických dietách s cílem kontrolovat váhu, protože je nízkotučná a má vysokou sytící schopnost.
Je prospěšná pro kardiovaskulární zdraví, protože obsahuje antioxidanty a aminokyseliny, konkrétně polyfenoly, které snižují otoky, předcházejí tvorbě krevních sraženin a regulují krevní tlak, lipidový profil a hladiny cholesterolu.
Má regulační účinek na hladinu cukru v krvi, protože nezpůsobuje vysoké výkyvy cukru. To je díky komplexním sacharidům s pomalým vstřebáváním, které obsahuje.
Přispívá ke zlepšení trávení a zdraví střev, protože poskytuje značné množství vlákniny, z níž část obsahuje rezistentní škrob působící jako prebiotická vláknina zlepšující střevní mikroflóru. Je dobrým pomocníkem při zácpě.
Obsahuje bílkoviny vysoké kvality se všemi esenciálními aminokyselinami a je bohatá na lysin a arginin.
Je bohatá na vitamíny a minerály;
- vitamíny skupiny B jako niacin nebo vitamín B3 a vitamín E
- hořčík, zinek, měď, selen, fosfor, draslík atd.
Obsahuje tuky, převážně mononenasycené a polynenasycené, přičemž hlavním přínosem jsou esenciální mastné kyseliny omega-6.
Spokojení zákazníci
Na základě 136 627 recenzí
Pokud ho nevidíte, zkontrolujte složku nevyžádané pošty (spam), mohl být označen jako spam.