
Pšenice
Pšenice je zdravá obilovina, která poskytuje rostlinné bílkoviny, vitamíny, minerály, kyselinu listovou a další živiny nezbytné v naší stravě. Navíc má nízký obsah tuku a sodíku, takže může být součástí jakékoli zdravé diety ve svých různých variantách: bílá pšenice, špalda, otruby, bulgur, pšeničné klíčky...
Pšenice je zdravá obilovina, která poskytuje rostlinné bílkoviny, vitamíny, minerály, kyselinu listovou a další živiny nezbytné v naší stravě. Navíc má nízký obsah tuku a sodíku, takže může být součástí jakékoli zdravé diety ve svých různých variantách: bílá pšenice, špalda, otruby, bulgur, pšeničné klíčky...
Filtrovat podle
Seřadit podle
Pšenice je zdravá obilovina, která poskytuje rostlinné bílkoviny, vitamíny, minerály, kyselinu listovou a další živiny nezbytné v naší stravě. Navíc má nízký obsah tuku a sodíku, takže může být součástí jakékoli zdravé diety ve svých různých variantách: bílá pšenice, špalda, otruby, bulgur, pšeničné klíčky...
Kromě toho pro celiaky existují i některé druhy bezlepkové pšenice, například pohanka. Vše najdete v Naturitas!
Hlavní druhy pšenice
Neznámějším druhem pšenice je tzv. běžná pšenice nebo bílá pšenice, která se používá k výrobě většiny pekárenských a cukrářských výrobků. Proto se jí také říká moučná pšenice. Naopak k výrobě těstovin se používá tvrdá pšenice, jejíž vyšší obsah lepku ji činí odolnější.
Postupně získávají na popularitě varianty jako špalda, mnohem starší odrůda než běžná pšenice, lépe stravitelná a s vyšší nutriční hodnotou. Také se stále více konzumují pšeničné klíčky, které se získávají z části zrna pšenice, obvykle ve formě oleje.
Dalším derivátem pšenice je bulgur, který se vyrábí vařením pšeničných zrn a je velmi energetický. Když meleme vnější slupku pšeničného zrna, získáváme otruby, které jsou bohaté na vlákninu a pomáhají proti zácpě.
Bezlepková pšenice pro celiaky
U osob s celiakií nebo nesnášenlivostí lepku existují některé alternativy, například pohanka. Ve skutečnosti se nejedná o obilovinu, ale o semeno rostliny odlišné od pšenice, která kromě absence lepku je bohatá na vitamíny a minerály. Pohanková mouka umožňuje výrobu chleba a dalších cukrářských výrobků.
Spokojení zákazníci
Na základě 136 627 recenzí
Pokud ho nevidíte, zkontrolujte složku nevyžádané pošty (spam), mohl být označen jako spam.