
Fazole
Fazole judía dorazila do Evropy, stala se součástí naší gastronomie, z amerického kontinentu, konkrétně ze Střední a Jižní Ameriky, v 16. století. Patří do čeledi bobovitých a je považována současně za zeleninu i luštěninu. Považuje se za zeleninu, když je zelená, a za luštěninu, když je suchá.
Hlavně nacházíme dva druhy zelených fazolí; ploché, které se vyznačují intenzivnější chutí, a tenké a kulaté se jemnější chutí.
Fazole judía dorazila do Evropy, stala se součástí naší gastronomie, z amerického kontinentu, konkrétně ze Střední a Jižní Ameriky, v 16. století. Patří do čeledi bobovitých a je považována současně za zeleninu i luštěninu. Považuje se za zeleninu, když je zelená, a za luštěninu, když je suchá.
Hlavně nacházíme dva druhy zelených fazolí; ploché, které se vyznačují intenzivnější chutí, a tenké a kulaté se jemnější chutí.
Filtrovat podle
Seřadit podle
Fazole judía dorazila do Evropy, stala se součástí naší gastronomie, z amerického kontinentu, konkrétně ze Střední a Jižní Ameriky, v 16. století. Patří do čeledi bobovitých a je považována současně za zeleninu i luštěninu. Považuje se za zeleninu, když je zelená, a za luštěninu, když je suchá.
Hlavně nacházíme dva druhy zelených fazolí; ploché, které se vyznačují intenzivnější chutí, a tenké a kulaté se jemnější chutí.
Vlastnosti fazolí
Hlavně nacházíme dva druhy zelených fazolí; ploché, které se vyznačují intenzivnější chutí, a tenké a kulaté s jemnější chutí.
Potravina s vysokým obsahem vody (90 %) a nízkým obsahem tuků (0,6 %), proto má nízký kalorický index (35 kcal/100 g).
Obsahuje sacharidy, vlákninu, aminokyseliny a malé množství bílkovin.
Velký zdroj minerálů a vitamínů. Především je bohatá na vitamíny A, C, K a skupiny B, jako B1, B2, B3, B6, B9, a na minerály jako molybden, hořčík, železo, draslík, měď, vápník a fosfor.
Výhody fazolí
- Antioxidant par excellence, který pomáhá proti negativním účinkům volných radikálů a zpomaluje buněčné stárnutí.
- Má protizánětlivé vlastnosti a udržuje náš imunitní systém v optimální úrovni.
- Snadno stravitelné, pomáhají regulovat střevní tranzit, zmírňují zácpu a udržují pocit sytosti.
- Přispívá k udržení kostí, zlepšuje kostní hustotu ve stáří.
- Podporuje náš kardiovaskulární systém, snižuje hypertenzi a chrání srdce.
- Kontroluje cukr a cholesterol, zpomaluje vstřebávání cukru z potravin a usnadňuje vylučování cholesterolu.
- Je považována za přírodní diuretikum, podporuje vylučování přebytečné tekutiny z organismu. Proto je doporučována při hypertenzi, dně, ledvinových kamenech nebo poruchách močových cest, jako je cystitida.
- Základní v dietách během těhotenství a dokonce i během kojení, protože její nutriční přínos pomáhá jak předcházet nemocem, tak podporovat vývoj plodu.
Spokojení zákazníci
Na základě 136 627 recenzí
Pokud ho nevidíte, zkontrolujte složku nevyžádané pošty (spam), mohl být označen jako spam.