
Azuki
Azuki, také nazývané Adzuki nebo aduki, jsou červená luštěnina pocházející a typická pro východní země. Konkrétně pocházejí z Himalájí, ale později se začaly pěstovat v Číně a Japonsku, kde jsou nyní druhou nejčastěji konzumovanou luštěninou po sójových bobech.
Azuki, také nazývané Adzuki nebo aduki, jsou červená luštěnina pocházející a typická pro východní země. Konkrétně pocházejí z Himalájí, ale později se začaly pěstovat v Číně a Japonsku, kde jsou nyní druhou nejčastěji konzumovanou luštěninou po sójových bobech.
Filtrovat podle
Seřadit podle
Azuki, také nazývané Adzuki nebo aduki, jsou červená luštěnina pocházející a typická pro východní země. Konkrétně pocházejí z Himalájí, ale později se začaly pěstovat v Číně a Japonsku, kde jsou nyní druhou nejčastěji konzumovanou luštěninou po sójových bobech.
Tyto luštěniny jsou v kuchyni velmi všestranné, protože se používají v mnoha sladkých, slaných, studených i teplých pokrmech. Azuki, díky své zvláštní mírně sladké chuti, jsou přítomny v mnoha receptech typických východních sladkostí, buď jako součást těsta nebo jako náplň. Mohou se také použít v dušených jídlech, salátech, ve formě paštiky, restované se zeleninou, kterou máte nejraději, atd.
Vlastnosti azuki
- Bohaté na rostlinné bílkoviny, jako jiné luštěniny, ale s vyšším procentem než čočka.
- Obsahují všechny esenciální aminokyseliny díky vysoké biologické hodnotě svých bílkovin. Mezi nimi methionin, lysin a histidin, přičemž ten poslední je zásadní pro děti.
- Dodávají velké množství vlákniny.
- Mají širokou škálu vitaminů a minerálů, jako je vitamín A, vitamín E a vitamíny skupiny B (kromě B12), dále fosfor, draslík, kyselinu listovou a dobré množství železa.
- Jsou jedním z nejlepších dostupných zdrojů vápníku rostlinného původu, stejně jako antioxidantů, kterých mohou obsahovat až 29 různých druhů.
Výhody azuki
- Mají alkalizující a diuretické účinky, které podporují správnou funkci ledvin a močového měchýře, bojují proti acidóze a regulují kyselost krve.
- Zlepšují střevní průchodnost a trávení, pečují o bakteriální flóru neboli mikrobiotu.
- Vyrovnávají hladinu cukru v krvi, stejně jako cholesterol, čímž zlepšují krevní oběh.
- Přispívají k detoxikaci jater díky minerálu molybdenu, který je v nich obsažen ve velkém množství.
- Pomáhají při hubnutí, protože mají silný zasytující efekt.
- Jsou považovány za prospěšné proti otokům, používají se při potížích nebo onemocněních trávicího, kardiovaskulárního, svaloskeletálního systému a dokonce i vnějších kožních obtížích.
- Podporují hormonální regulaci díky fytoestrogenům, rostlinným látkám, které mohou působit jako estrogeny v těle.
- Zlepšují kvalitu kostí díky přísunu minerálů, které jsou nezbytné pro zdraví a pevnost kostí.
Spokojení zákazníci
Na základě 136 627 recenzí
Pokud ho nevidíte, zkontrolujte složku nevyžádané pošty (spam), mohl být označen jako spam.